18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de blocuri, reparate fără autorizaţie

Sute de blocuri, reparate fără autorizaţie

Asociaţiile de proprietari şi locatari din Gorj au scăpat de sub control situaţia în ceea ce priveşte repararea şi acoperirea blocurilor.

 

Asociaţiile de proprietari şi locatari din judeţul Gorj au ignorat legislaţia privitoare la construirea în baza unei autorizaţii eliberate de instituţiile cu atribuţii în acest sens. Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat încălcări flagrante ale normelor existente la sute de blocuri din diferite localităţi din judeţ. Foarte puţine asociaţii de locatari şi proprietari au lucrat legal sau cu firme autorizate, preferând să cheltuiască mai puţini bani sau să execute lucrări care s-au dovedit de mântuială. Nici măcar cei care au obţinut avizele necesare nu au efectuat recepţia lucrărilor.

 

Probleme tot timpul

 

Problemele iscate de proasta execuţie a lucrărilor şi de imposibilitatea de a trage la răspundere constructorul au făcut ca locatarii blocurilor să scoată şi mai mulţi bani din buzunar, pentru a repara ceea ce a fost construit de mântuială sau fără autorizaţie. Nevoia de a avea un acoperiş deasupra capului i-a determinat pe cetăţeni să se asocieze şi să ridice, din surse proprii şi folosind mână de lucru ieftină, o şarpantă sau să construiască o hidroizolaţie. Nimeni nu s-a gândit că astfel de lucrări, pe lângă faptul că trebuie să fie durabile, trebuie să aibă autorizaţie de construire şi să fie realizate de firme specializate, astfel încât, în perioada de garanţie, cineva să poată să fie tras la răspundere pentru calitatea muncii prestate. În ultimii ani, la cea mai mică furtună acoperişurile blocurilor au „tremurat“, în multe cazuri autorităţile au fost chemate la faţa locului pentru a evalua pagubele.

 

Cifre neverosimile

 

Un raport recent al Inspectoratului de Stat în Construcţii Gorj arată că au fost inventariate 363 de blocuri la care au fost realizate intervenţii. Dintre acestea, la 289 de blocuri intervenţiile au fost executate fără autorizaţie de construire. Dintre cele 363 de imobile verificate, doar 70 au beneficiat de lucrări de reparaţie şi modernizare, în baza unei autorizaţii de
construire. Recepţia lucrărilor a fost efectuată doar la 11 blocuri. În urma acestor constatări, Inspectoratul de Stat în Construcţii Gorj a aplicat amenzi în valoare de 169.100 de lei. Asociaţiilor de proprietari şi de locatari li s-a pus în vedere să intre în legalitate şi să colaboreze cu autorităţile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS